Kde se potkává víno s ocelí? Vinaři si oblíbili zrání vína v tancích z ušlechtilé oceli, ale také montované haly

Když se řekne zrání vína, většina lidí si představí útulný podzemní sklípek plný sudů, v nichž lahodný mok čeká na svou chvíli. Věděli jste ale, že jsou i vinaři, kteří preferují zrání vína v tancích z ušlechtilé oceli.

Tento způsob, jakkoliv méně tradiční se zdá, je vinaři oceňován například proto, že vínu dovolí uzrát bez jakéhokoliv vlivu dřeva, takže vyniknou vlastnosti dané odrůdy révy a víno si lépe uchová svůj „terroir“. Zrání v oceli tak dává vzniknout vínům s ovocným aroma a svěží chutí.

Zrání ale není jediným aspektem, kde se vinařství s ocelí potkává. V posledních letech se totiž mezi vinaři čím dál větší oblibě těší montované ocelové haly, kam umísťují provoz svého vinařství.

Hala poskytne optimální prostředí pro kanceláře, výrobní zázemí, sklad, ale třeba i samotný showroom a prodejnu. V neizolované přístavbě nebo pod přesahy střechy pak lze pohodlně skladovat i techniku pro práci na vinicích. Právě jednoduchou dělitelnost prostoru do výrobních, skladovacích a dalších sektorů si vinaři na montovaných halách obzvláště pochvalují.

Značnou předností je i snadná údržba – veškeré povrchy jsou omyvatelné a dezinfikovatelné, na stěnách se neusazují plísně ani se zde nedrží vlhkost. Ocelové haly tak snadno splňují přísná kritéria pro potravinářství.

Montované ocelové haly také vynikají variabilitou a dlouhou životností, jsou ekonomicky výhodné a ekologicky šetrné. Pokud navíc zvolíte náš systém Borga Quick & Easy, může hala stát na svém místě i za pouhých pár týdnů. Zároveň ovšem díky svému dlouholetému know-how umíme vytvořit i atypické haly přesně podle vašich představ a potřeb.