
Podmínky ekologického chovu v halách: Důstojnějším životem zvířat k lepšímu renomé
Živočišná výroba má punc dobře fungujícího průmyslu, ve kterém se na pocity živočichů mnoho ohledů nebere a v němž jde především o finanční výsledky. Zažité standardy se ale v posledních letech mění k lepšímu. Tlak veřejnosti nutí producenty živočišných výrobků zajistit hospodářským zvířatům náležité podmínky a důstojný život. Podíl ekologického zemědělství v potravinářství tak dlouhodobě vzrůstá.
Rozvoj kupní síly dává spotřebitelům na výběr: mohou sáhnout po mase, mléce a vejcích z velkochovů, nebo si připlatit za produkty z ekologických stájí. Rozdíl spočívá především v mnohem důstojnějších životních podmínkách chovaných zvířat. Zatímco v průmyslových stájích jsou například prasnice celý život upoutány na jedno místo bez možnosti pohybu, v ekologických chovech mají k dispozici volný výběh.
Podle dat Českého statistického úřadu chovali ještě v roce 2005 zemědělci v souladu s ekologickým způsobem 5,4 % skotu. O jedenáct let později se relativní zastoupení takto chovaného skotu více než ztrojnásobilo na 17,5 %.
Debatu o odpovídajících podmínkách rozdmýchává i nespokojená veřejnost. Kupříkladu v Česku se v posledních měsících hned několik potravinářských řetězců zavázalo k upuštění od klecového ustájení drůbeže a přechodu na halový chov.
Jak tedy podmínkám ekologického zemědělství dostát a jaké výhody přináší?
Základní poučky ekologického chovu
Zásady ekologického zemědělství vycházejí z konceptu takzvaného welfare zvířat. Staví na pěti bodech: živočichové mají dostatek prostoru a možnost úkrytu, neustálý přístup k vodě i potravě a možnost socializace. Chovatelé také aktivně brání nemocem a případným zraněním.
O zlepšení podmínek se můžete zasadit i vy. V halové stáji zajistěte živočichům dostatek prostoru. Upusťte od vazného ustájení, snižte množství živočichů v hale. Zejména u drůbeže je důležitý takřečený halový chov, který dává kuřatům a nosnicím volnost pohybu. Zlepšení podmínek u drůbeže navíc vede k nepoměrně nižšímu úhynu při vyšší stresové zátěži.
Rozšířením chovu o venkovní výběh dopřejete zvířatům možnost sociální interakce. Vzájemný kontakt snižuje stres a zlepšuje fyzické i duševní zdraví ustájených živočichů.
Při navrhování haly dbejte na to, abyste podmínky vnitřních prostor mohli snadno měnit a dlouhodobě udržovat. O vhodnou teplotu se postarají vestavěné ohřevné či chladicí systémy, tepelným ztrátám zase brání důkladná izolace stěn.
Důležitý je i dostatek světla. U různých druhů se přitom požadavky na světlo liší, například nosnice vyžadují alespoň 8 hodin nepřerušované tmy. Samozřejmostí je zajištění dostatku vody a potravy. U skotu se zemědělcům osvědčila automatická napajedla, která zajišťují tekutiny i během nepřítomnosti stájových pracovníků.
Přínosy? Kvalitnější produkt a lepší renomé
Dopad ekologického přístupu na kvalitu živočišných produktů mapují desítky studií. Kupříkladu dojnice díky lepším podmínkám produkují více mléka, které navíc obsahuje větší množství prospěšných omega-3-mastných kyselin.
Maso produkované ekologickými chovy neobsahuje antibiotika a další umělé látky. Pro spotřebitele jsou takové produkty přitažlivější, welfare přístup navíc značně zlepšuje pozici značky v očích veřejnosti.